Alergeny
Dzieci na życzenie dostają do picia wodę niegazowaną, dostępną przez cały dzień.
Jadłospis może ulec zmianie.
Alergeny
W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr1169/2011 które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciągiem w/w rozporządzenia.
INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE
Uwaga
W żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba że występuje wyraźne wskazanie lekarza w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka.
WYKAZ SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
- Zboża zawierające gluten tj. pszenica , żyto ,owies, orkisz, kamut,lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę
- maltodekstryn na bazie pszenicy
- syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jaja i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne z wyjątkiem: żelatyny rybnej stosowane jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina
- Orzeszki ziemne ( arachidowe)i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne z wyjątkiem: całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego mieszaniny naturalnych tokoferoli (E 306) naturalnego octanu- alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D- alfa tokoferolu pochodzenia sojowego;
- fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów pochodzenia sojowego
- Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą )z wyjątkiem: serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych a w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
- laktitolu
- Orzechy tj. migdały(Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy erkowca(Anacardium occidentle),orzeszki pekan ( Carya illinoinesis (Wangneh.)K. Koch),orzechy brazylijskie (Bertholleti excelsa) , pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland ( macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych a w tym alkoholu etylowegopochodzenia rolniczego.
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne
- Mięczaki i produkty pochodne
Dzieci na życzenie dostają do picia wodę niegazowaną, dostępną przez cały dzień.
Jadłospis może ulec zmianie.