Alergeny

Dzieci na życzenie dostają do picia wodę niegazowaną, dostępną przez cały dzień.
Jadłospis może ulec zmianie.

Alergeny

W związku z obowiązkiem stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr1169/2011 które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie lub reakcje nietolerancji zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciągiem w/w rozporządzenia.

INFORMACJE O OBECNOŚCI POSZCZEGÓLNYCH ALERGENÓW PODAWANE BĘDĄ W CODZIENNYM JADŁOSPISIE

Uwaga

W żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba że występuje wyraźne wskazanie lekarza w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka.

WYKAZ SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten tj. pszenica , żyto ,owies, orkisz, kamut,lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
  2. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę
  3. maltodekstryn na bazie pszenicy
  4. syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
  5. Skorupiaki i produkty pochodne
  6. Jaja i produkty pochodne
  7. Ryby i produkty pochodne z wyjątkiem: żelatyny rybnej stosowane jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina
  8. Orzeszki ziemne ( arachidowe)i produkty pochodne;
  9. Soja i produkty pochodne z wyjątkiem: całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego mieszaniny naturalnych tokoferoli (E 306) naturalnego octanu- alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D- alfa tokoferolu pochodzenia sojowego;
  10. fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów pochodzenia sojowego
  11. Mleko i produkty pochodne ( łącznie z laktozą )z wyjątkiem: serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych a w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego
  12. laktitolu
  13. Orzechy tj. migdały(Amygdalus communis L),orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy  erkowca(Anacardium occidentle),orzeszki pekan ( Carya illinoinesis (Wangneh.)K. Koch),orzechy brazylijskie (Bertholleti excelsa) , pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland ( macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych a w tym alkoholu etylowegopochodzenia rolniczego.
  14. Seler i produkty pochodne;
  15. Gorczyca i produkty pochodne;
  16. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  17. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  18. Łubin i produkty pochodne
  19. Mięczaki i produkty pochodne

Dzieci na życzenie dostają do picia wodę niegazowaną, dostępną przez cały dzień.

Jadłospis może ulec zmianie.

Skip to content